Guide til kreativt løb – kondi med kreativ sideeffekt

Jeg har løbet i mange år – og jeg har forsøgt mig med  mange forskellige strategier: løbeprogrammer, Endomondo, 10-km-løb og den slags. Jeg har troet, at jeg skulle løbe på en bestemt tid, blive bedre og hurtigere eller løbe virkelig langt. Men jeg er nået frem til, at det, som virkelig fungerer for mig, er en fuldstændig ikke-konkurrence-præget form for løb, som jeg ville kalde kreativt løb, hvis jeg arbejdede i reklamebranchen.

Jeg løber, fordi jeg har brug for at bevæge mig. Jeg sidder jo alt for meget ned – men faktisk er en af de væsentligste grunde til, at jeg snører løbeskoene og kommer af sted, at det er en virkelig god måde at få ideer, stresse af og komme forbi skriveblokeringer og svære tekststeder.

Så her er den smarte guide til gode ideer, bedre blodomløb og en god samvittighed i 5 lette trin.

1: Kom afsted:

Jeg orker ikke. Måske blæser det, måske har jeg en god bog, jeg hellere ville læse. Der kan være mange gode undskyldninger. Men jeg siger til mig selv, at det bare er en lille tur. Og jeg tager løbetøjet på, når jeg står op – og løber, når alle unger er ude af døren (og jeg har drukket en kop kaffe mere i ro og fred). Det er alt for pinligt at tage løbetøj af uden at have været ude at løbe. Det har jeg kun gjort ganske få gange. Enkelte gange har jeg dog bare løbet i Fakta. Men det giver altså ingen krea-effekt. Overhovedet.

2: Mærk vejret

De sidste par dage er det blevet koldt, og det river lidt i næsen de første hundrede meter. Og jeg tænker måske: Hvad laver jeg her? Jeg vil ind i varmen. Men jeg holder ud. Lunter lidt videre. Trækker vejret helt ind. Kikker op. Ser træerne. Ser ned i jorden, som lige nu er dækket af det fineste tæppe af efterårsblade. Dette er faktisk noget af det virkelig gode ved at løbe: at mærke årstidernes skiften, fornemme at luften har fået efterårets skarpe kant eller opdage at de første anemoner har mast sig op igennem jorden (ja, der er længe til – jeg ved det).

3: Find noget natur

Fordi det på alle måder er at foretrække at løbe i natur. Jeg tror faktisk ikke, at jeg ville gide løbe, hvis det kun kunne være i trafikerede områder. Jeg vil have træer og skovbund. Og jeg vil ikke bruge opmærksomheden på ikke at blive kørt over. Der ligger en skov en km fra mit hus. Der løber jeg hen.

4: Sæt farten lidt op

Det er ikke fordi, det skal blive en konkurrence, men det er nødvendigt at sætte farten lidt op. Bare lige til det punkt, hvor kroppen selv arbejder derudaf. Det skal ikke være vildt anstrengende, men hvis det kreative flow skal sættes i gang, er der nødt til at komme lidt fart på. Kroppen tager over, den løber bare – og så kan tankerne også gøre det. Der dukker ord op. Og ideer. Eller løsninger på teksthårdknuder. Pludselig står det helt klart: Nå, ja! Det er da bare sådan, det skal være. HA!

4: STOP op og gå

Det er vigtigt at stoppe op. I tilfælde af forpustethed selvfølgelig, men også for lige at tænke den tanke, som dukkede op, igennem igen. Og for at se mig omkring. Der er en flok får, jeg holder øje med. Men det er faktisk også nødvendigt at gå lidt for rigtig at kunne mærke årstiden, farverne, duften af jord, ideerne, skyerne på himlen. Der er også noget med vekselvirkningen mellem fart og ro, som gør noget virkelig godt for tankerne. Og det er også denne vekslen imellem opmærksomhed på omgivelserne og flowet fra mit eget indre, som er det hele værd.

5: Føl dig stærk

Selv om jeg kun har løbet fire eller fem km, føler jeg mig stærk, når jeg igen står foran min hoveddør. Fordi mine ben og hoved fungerer. Fordi min selvdisiciplin gør. Fordi mit hjerte og min hjerne har været i gang. Fordi jeg nu ved med kroppen, at det er klassisk kold november eller blid april eller solstegt august.

Ind imellem dukker ideen om, at jeg skal afslutte løbeturen med armbøjninger og maveøvelser og den slags op. Det bliver ved tanken. Det er jo krea-kondi, jeg dyrker. Og jeg får ingen nye ideer af mavebøjninger. Ingen. Så jeg ødelægger ikke det fine ved løbeturen med den slags. Jeg mærker bare det hele, tænker lidt og ved, at jeg virkelig har fortjent en kop kaffe nu.

GOD TUR OG GODE TANKER …

1 thought on “Guide til kreativt løb – kondi med kreativ sideeffekt

  1. Gitte says:

    Superfin tekst! Jeg ser det for mig; ja, det er flovt at tage løbetøjet af uden at ha’ løbet!
    ?

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.